Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα


Του Πιραντέλο...


Το αριστούργημα του Ιταλού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλο, «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα» ανεβαίνει στις 15-16-17 Ιανουαρίου στις 9:00 μ.μ. στο Θέατρο του ΟΥΗΛ σε παραγωγή & οργάνωση: ΣΜΟΥΘ – 7Sins 7Bridges Θέατρο – SK BOUTIQUE AGENCY σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών. Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται ένα καλοκαιρινό βράδυ στο καφενείο ενός σιδηροδρομικού σταθμού. Ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης χάνει το τελευταίο τραίνο και αναγκάζεται να περάσει τη νύχτα του στο καφενείο του σταθμού. Και εκεί που όλα δείχνουν πως θα είναι μία αργή και βαρετή νύχτα, εμφανίζεται ένας ευγενικός κύριος και πιάνοντάς του την κουβέντα, του διηγείται την πιο παράξενη ιστορία για τη χαρά της ζωής, αλλά και το επικίνδυνο μυστικό που κρύβει. Καθώς ένας άνθρωπος προσεγγίζει το θάνατο, έρχεται πιο κοντά με τη ζωή. Μέσα στην υπαρξιακή του αγωνία, του αποκαλύπτεται η ίδια η ζωή, όπως δεν την είχε προσέξει ίσως ποτέ μέχρι τώρα. Ο Πιραντέλο με το έργο αυτό ακολουθεί παράλληλη πορεία με ανάλογες αναζητήσεις των Όσκαρ Ουάιλντ και Ιονέσκο.

Παραστάσεις:
Πέμπτη 15/1 – 9μμ
Παρασκευή 16/1 – 9μμ
Σάββατο 17/1 – 7μμ & 9μμ

Ο συγγραφέας
Ο Λουίτζι Πιραντέλο γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, τον αρχαίο Ακράγαντα, με αστική καταγωγή. Αν και αρχικά ήθελε να γίνει φιλόλογος και εισοδηματίας, στράφηκε στην ποίηση, με τους πρώτους στίχους του να δημοσιεύονται γύρω στα 1890. Λίγο μετά μετέφρασε Γκαίτε. Τελικά σπούδασε Φιλολογία στο Παρίσι και στη Βόννη και δίδαξε ως καθηγητής της Ιταλικής Φιλολογίας στο Ανώτατο Ινστιτούτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στη Ρώμη ο Πιραντέλο συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζογραφήματά του. Έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το μυθιστόρημά του «Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ». Ωστόσο χρωστά στο θεατρικό του έργο την παγκόσμια αναγνώρισή του, με κορυφαία τα: «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Η ηδονή της τιμιότητος», «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Να ντύσουμε τους γυμνούς», «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» και «Ένας ή κανένας».

Αντώνιος Βελλεροφόντης 
Γεννήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά θεωρεί τον εαυτό του μετανάστη κατά βούληση. Ζει στο εξωτερικό τα τελευταία 18 χρόνια, με αρχικό σκοπό τις σπουδές. Τα τελευταία 8 χρόνια ζει και δρα στη Βουδαπέστη όπου και θα επιστρέψει μετά τις παραστάσεις «Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα" (Θέατρο ΟΥΗΛ, Λάρισα) για να παρουσιάσει το ίδιο έργο με διαφορετικό καστ στην αγγλική γλώσσα στο Bethlem Θέατρο. Είναι δημιουργός της θεατρικής ομάδας 7sins 7bridges Theater (www.facebook.com/7Sins7BridgesTheater). Χρησιμοποιεί προσωπικές εικαστικές και "φιλμογραφικες" συνθέσεις  ως εργαλεία για τις παραστάσεις του, ώστε να δημιουργήσουν μια σκηνογραφία που είναι τόσο ρεαλιστική ή αφηρημένη η οποία να εξυπηρετήσει το υλικό και την κατεύθυνσης του σκηνοθετικού οράματος.  Του αρέσει να πράττει έναν συγκερασμό διαφόρων τεχνικών ώστε να προκαλέσει τις ικανότητές του και το γενικότερο αποτέλεσμα  της τέχνης του. Αντλεί έμπνευση από την ανάλυση του κείμενου σε συνδυασμό με την μυϊκή μνήμη και τα υποκειμενικά συναισθήματα της καθημερινότητας. Κατά την άποψή του το θέατρο είναι μια διαδικασία που μας επιτρέπει να εκθετόμαστε σε άβολα θέματα  -από την άνεση της θέσης μας σαν θεατές- και να επανεξετάσουμε, παρανοήσεις παραδόσεις και πρότυπα μέσα από την δημιουργική ελευθερία της καλλιτεχνικής ιδιότητας. Πιστεύει ότι το θέατρο επιτρέπει στην κοινωνία να αντικρίσει τα θα έπρεπε ή δεν της πραγματικότητας, και επίσης ξεκινά μια συζήτηση που έχει τη δύναμη να αναγεννήσει συναισθηματικά κύτταρα.

Διάρκεια: 45′ λεπτά
Σκηνοθεσία-Ελεύθερη Μετάφραση-Visuals: Αντώνιος Βελλερεφόντης
Ηθοποιοί: Αντώνιος Βελλερεφόντης, Αθανάσιος Σαλιαμπούχος
Εισιτήριο: 7€ / 5€ (μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων:
-Periplanetta (Απόλλωνος 14)
-Larissa Express (Κουμουνδούρου 8)
-SK BOUTIQUE AGENCY (6944910584)