Be there! Corfu Animation Festival

04.04.2013 - 07.04.2013
Ο μαγικός κόσμος του animation...


Είναι ωραίο να βλέπεις προσπάθειες, είναι ωραίο να γνωρίζεις ανθρώπους που έχουν να δώσουν ακόμα και αν δε θα πάρουν, είναι ωραίο να προωθείται ο πολιτισμός. Ένα είδος όχι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό, τουλάχιστον όχι γνωστό σε όλη του την έκταση, το animation, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά όσοι παρευρεθούν στην Κέρκυρα στις 4-7 Απριλίου. Για τρίτη  χρονιά, το  Be there! Corfu Animation Festival μας εκπλήσσει :81 ταινίες από 32 χώρες στο διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ ,192 ταινίες συνολικά, 4 ταινίες μεγάλου μήκους σε πανελλήνια πρεμιέρα, συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και το 14ο φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κιν/φου, και με την υποστήριξη της Αργεντινής πρεσβείας.

Έτσι, ψάξαμε και βρήκαμε την καρδιά της διοργάνωσης, τον κ. Βασίλη Κρουστάλλη, τον ρωτήσαμε τα πάντα και  του ζητήσαμε να μας μάθει λίγα για το animation.. Τα υπόλοιπα, επί της (κινηματογραφικής) οθόνης!

1/ Πότε ξεκίνησε ο θεσμός του φεστιβάλ και ποιό ήταν το εφαλτήριο για ένα τέτοιο εγχείρημα;

Το Be there! Corfu Animation Festival ξεκίνησε το 2011. Εφαλτήριο αποτέλεσε η επιθυμία για μια καλλιτεχνική διοργάνωση διεθνούς επιπέδου με έδρα έναν τόπο με σαφείς πολιτιστικές καταβολές, την Κέρκυρα, σε μια τέχνη που είναι αρκετά παραγνωρισμένη, όπως εκείνη του animation.

2/ Ποιά είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο φεστιβάλ; Πιστεύετε πως το ελληνικό κοινό είναι εξοικειωμένο με την έννοια του animation ;

Ο κόσμος έχει περιέργεια να γνωρίσει, αλλά ταυτοχρόνως πρέπει να υπερνικηθεί (όπως σε όλα τα φεστιβάλ animation) η προκατάληψη ότι απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά ή ότι δεν μπορεί να καλύψει το animation θέματα που απασχολούν τις άλλες μορφές τέχνης. Ωστόσο, ο κόσμος έχει δείξει ότι επιβραβεύει τις προσπάθειες που ξεφεύγουν από την πεπατημένη ταινιών και θεμάτων, με τις οποίες ούτως ή άλλως είναι εξοικειωμένος. Επιζητά το διαφορετικό.

3/ Τί είναι αυτό που για σας χαρακτηρίζει το animation και το κατατάσσει ανάμεσα στις μορφές τέχνης; Ποιά είναι η ομορφιά του για σας;

Η ρευστότητα της τεχνικής του, η ευκολία με την οποία διαφορετικές μορφές ζωής εναλλάσσονται η μία με την άλλη στο ίδιο έργο. Ακόμη κι όταν ο Πινόκιο και ο φίλος του στην κλασική ταινία του Disney αποκτούν αυτιά και ουρά γαϊδάρου, η οπτική εντύπωση είναι καθοριστική, και συγκλονιστική.  Το γεγονός ότι εικαστικά (ειδικά στο ανεξάρτητο ευρωπαϊκό animation) δεν υπάρχουν δύο έργα απολύτως ίδια, και βέβαια η έννοια της κίνησης, και της πάντα παρούσας (σε δεσπόζοντα ρόλο) μουσικής επένδυσης, είναι σημεία που ξεχωρίζουν.

4/ Γιατί θα παροτρύνατε κάποιον, σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να πληρώσει για να έρθει στο φεστιβάλ; Τι θεωρείτε οτι θα του προσφέρει;

Δυνατότητες εμπειρίας, πολυπολιτισμικής, πολυποίκιλης και κυρίως πολυδιάστατης. Κάθε φεστιβάλ (και το Be there!) σχεδιάζεται ως φορέας πολιτισμού: ανοίγει εισόδους σε κόσμους που διαφορετικά θα προσπερνούσαμε αδιάφορα. Όπως αρκετά φεστιβάλ στην Ελλάδα, έτσι και το Be there! Corfu Animation Festival στο μεγαλύτερο μέρος του αυτοχρηματοδοτείται, κι αυτό του επιτρέπει να είναι ανεξάρτητο και να παράγει το πρόγραμμα που επιθυμεί το ίδιο και το κοινό του, πέρα από οποιεσδήποτε άλλες τυχόν επιδράσεις ή δεσμευτικές υποδείξεις.


5/ Κατά βάση οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ είναι εθελοντές. Πώς νιώθετε που τόσος νέος κόσμος έχει την όρεξη και τη διάθεση να ασχοληθεί με το animation;

Νομίζω ότι είναι ήδη μια επιτυχία του φεστιβάλ που κατορθώνουμε να προσελκύουμε ανθρώπους νέους που έχουν όρεξη να συμβάλουν σε μια έτσι κι αλλιώς ομαδική προσπάθεια. Σ' αρκετές περιπτώσεις, αποτελούν   και το πρώτο κοινό των ταινιών που θα προβληθούν στο φεστιβάλ, και οι παρατηρήσεις τους είναι πολύ διαφωτιστικές για όλους μας.

6/ Τί φιλοδοξίες έχετε γα το μέλλον; Ηδη γίνονται βήματα προόδου από τις προηγούμενες χρονιές...

Ήδη από την δεύτερη χρονιά της διοργάνωσης προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε το φεστιβάλ στο κοινό του, χωρίς από την άλλη να αποσπαστούμε από τις δικές μας προθέσεις και οράματα. Εγκαινιάσαμε ένα διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους, μοναδικό στα φεστιβάλ animation στην Ελλάδα, και προσπαθούμε να προγραμματίζουμε θεματικά αφιερώματα που έχουν να πουν κάτι στον θεατή, έχουν λόγο ύπαρξης. Για τα επόμενα χρόνια και εκδόσεις του φεστιβάλ θέλουμε να διατηρήσουμε την καλλιτεχνική ποιότητα για την οποία παλεύουμε, επιθυμώντας παράλληλα την μεγαλύτερη διάδοση του φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

7/ «Το top 3 ταινιών animation για μένα είναι.....»

Αδύνατον! Στο νου μού έρχονται οι μελαγχολικές κούκλες του Τσέχου Jiri Trnka, το φιλοσοφικό Waking Life του Richard Linklater, το συγκλονιστικό Harpya του Βέλγου Raoul Servais, το Allegro Non Troppo του Bruno Bozzetto, το πιο πρόσφατο Βαλς με τον Μπασίρ, η ταινία μικρού μήκους The External World του Ιρλανδού David O' Reilly. Είναι πολλά και διαφορετικά.

Info: Ανάμεσα στους καλεσμένους του φεστιβάλ θα είναι οι οι Monique Renault, Ines Sedan, Patricio Plaza και Παναγιώτης Ράππας, και στα πλαίσια της διοργανωσης θα λάβει χώρα συζήτηση με θέμα:  “Το animation στον 21ο αιώνα: Είναι παντού!” με επαγγελματίες και θεωρητικούς του animation. Για περισσότερες πληροφορίες : www.betherefest.gr. Μην το χάσετε!!